Na 13. konferenciji o održivom razvoju dodijeljene su 14. nagrade Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO

14. nagrade Hrvatskog indeksa održivosti

Na godišnjoj Konferenciji o održivom razvoju, 9. studenog 2021. godine, četrnaesti su put dodijeljene nagrade Hrvatskog indeksa održivosti – HRIO. Nagrade u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) dodjeljuju se hrvatskim kompanijama za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju. Poduzeća su nagrađena u deset kategorija, a ove je godine bilo prijavljeno više od sedamdeset kompanija.

„Vezano uz borbu s klimatskim promjenama, Hrvatska gospodarska komora nastoji maksimalno pomoći tvrtkama da postignu željenu transformaciju poslovanja, da rade na klimatski neutralnim poslovnim procesima te da transformaciju postignu bez narušavanja vlastite konkurentnosti. Stoga aktivno pratimo razvoj programa financijskih potpora gospodarstvu za postizanje klimatski neutralnog gospodarstva,“ rekla je na otvaranju konferencije, Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj.

HRIO je metoda procjene društvene odgovornosti kompanija u Hrvatskoj koja se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih.  Sustav rangiranja, prethodno poznat kao Indeks DOP-a, ove je godine dobio novo ruho, usklađujući se s najnovijim europskim direktivama, globalnim rejtinzima i Ciljevima održivog razvoja. Sudjelovanjem u Hrvatskom indeksu održivosti, kompanije imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu održivosti vlastitih poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća.

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

  • u kategoriji velikih poduzeća dobitnik nagrade je AD Plastik d.d.

  • u kategoriji srednjih poduzeća dobitnik nagrade je Messer Croatia Plin d.o.o.

  • u kategoriji malih poduzeća dobitnik nagrade je Hrvatski kišobran d.o.o.

  • u kategoriji javnih poduzeća dobitnik nagrade je Hrvatska Lutrija d.d.

 

Dobitnici nagrada u pojedinim područjima su:

  • u području održivog korporativnog upravljanja dobitnik nagrade je Heineken Hrvatska d.o.o.

  • u području upravljanja okolišem dobitnik nagrade je Vetropack Straža d.d.

  • u području radne okoline dobitnik nagrade je Holcim (Hrvatska) d.o.o.

  • u području odnosa sa zajednicom dobitnik nagrade je Hrvatski Telekom d.d.

  • u području ljudskih prava dobitnik nagrade je Končar – Institut za elektrotehniku d.d.

  • u području dječjih prava dobitnik nagrade je IKEA Hrvatska d.o.o.


Više informacija o događanju kao i galeriju fotografija pronađite OVDJE. Snimka prvog dana dostupna je OVDJE a drugog dana konferencije nalazi se OVDJE.